
Churches receive charitable contributions every week. For the most part, donors make  
contributions to the church without designating how the funds should be spent. However,  

sometimes donors place stipulations or restrictions on their donations. These designated funds often 
cause confusion for church leaders and lead to several questions: Does the church have to accept 
the contribution? Does the church have to honor the designation? Can the funds be used for some 
other purpose?

Because of the nature of these gifts, churches may have trouble properly handling these designated 
offerings. And in certain circumstances, if a church mishandles designated funds, severe conse-
quences can occur. Here are some important facts to consider when deciding what to record, report 
and do with designated funds.
  

Tax-DeDucTible conTribuTions

According to the IRS, if a person wants to give a contribution to a church and get a tax deduction,  
the donor must relinquish control and allow the church to use the contribution however the church 
best decides. 

But what if the donor designates the contribution for a particular person?

Consider what the IRS has stated:

 If contributions to the fund are earmarked by the donor for a particular individual, they 
are treated, in effect, as being gifts to the designated individual and are not deductible. 
However, a deduction will be allowable where it is established that a gift is intended 
by a donor for the use of the organization and not as a gift to an individual. The test in 
each case is whether the organization has full control of the donated funds, and dis-
cretion as to their use, so as to insure that they will be used to carry out its functions 
and purposes. IRS Revenue Ruling 62-113 1

In most cases, if an unsolicited contribution is designated for a specific person, the contribution 
doesn’t qualify as a tax-deductible contribution. The donor isn’t giving the church full control over 
how the contribution should be used.

Based on the IRS guidance a couple exceptions can be made:

•	 Designating	a	contribution	to	a	church	benevolence	fund	and	merely	“suggesting”	a	
recipient could still qualify as a tax-deductible contribution.
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Designated Giving: Properly Handling Restricted Funds (cont.)

•	 Designating	a	contribution	to	a	visiting	missionary	could	qualify	as	a	tax-deductible	
contribution if the donation is sent to the missionary’s missions agency who retains full 
control and discretion over the funds.

What if the donor designates the contribution for a specific project?  

The IRS guidance stated above also suggests that if the church board or congregation approves a 
project, such as a building construction fund, any contribution designated for that project will qualify 
as a tax deductible contribution. The underlying premise is that the church retains control of the funds 
to use at their discretion.  

As long as the project has been previously approved by the governing board, any donations will be 
tax deductible.

However, if a donor designated a contribution for a program or project that hasn’t been approved by 
the governing board, the contribution may not qualify as a tax-deductible contribution.    
 

Honoring Donor DesignaTions 

Churches should honor designations as much as possible. Certainly, if the church has advertised a 
building program or solicited funds for a specific missions project, it is important to use these funds 
for their intended purpose. The church has an ethical obligation, and in many cases, a legal obligation.

According to Rich Hammar, Legal Counsel for the Assemblies of God, church board members may be 
held	liable	for	using	funds	designated	by	donors	for	other	purposes.	He	cautions:	“Since	designated	
gifts generally can be enforced by someone (even if not the donor), church board members may be 
legally responsible for diverting designated gifts to other purposes. As a result, it is essential for church 
leaders	to	consult	with	an	attorney	before	using	a	donor’s	designated	funds	for	some	other	purpose.”	2

In a few cases, courts have ruled that a donor has no legal standing to enforce a designated gift to 
a charity. In these cases, once the donor made the gift, the court determined the donor transferred 
control over to the charity. However, these few examples don’t mean churches should ignore donor 
designations. Honoring designations will promote goodwill with donors and increase their confidence 
in how their donations are used. Further, it will minimize any legal risk to the church.

unuseD conTribuTions

What should church leaders do if a building program is cancelled, or a particular program has outlived 
its purposes? Can the church use remaining designated funds for other purposes?  

Because of the risk and liability involved, church leaders should proceed carefully before using desig-
nated funds for other purposes.  
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Designated Giving: Properly Handling Restricted Funds (cont.)

If the church can identify the donors who contributed the designated funds, the church should request 
the donors’ permission to use the funds for another purpose. To protect the church and avoid any 
misunderstanding, this decision should be communicated in writing. In some cases, the donor may 
want the contribution returned, which the church should honor.

If the church can’t identify the donors (because donations were given anonymously, or records don’t 
exist), the church leadership should have an official business meeting and let the members vote on 
how the funds should be used. The decision should be documented in the official board minutes.  

ProTecTing THe cHurcH

There are a few steps a church should take to minimize risk for future restricted contributions. One 
step is to establish a written policy on how designated funds will be used. This policy should address 
the specific funds approved by the governing board and define how the funds will be used. The policy 
document should also address where excess funds will be used if the project is completed, or what 
will happen to designated funds if the project is cancelled.3  

Further, the church may want to include in their policy (and publish in solicitation materials or on their 
website) that any funds received over and above the budget of the solicited purpose will be put in the 
general operating fund for other ministry purposes.

Lastly, keep restricted funds segregated. Most financial software today can accurately track and report 
on restricted and unrestricted funds. It is important to make sure restricted funds are not used for 
general operating expenses because of sloppy bookkeeping or inaccurate reporting. You may even 
want to keep the restricted funds in a separate bank account for additional protection. Too often I’ve 
seen designated funds commingled with general funds in one bank account and due to poor account-
ing practices, the available cash was used for operating expenses before leadership realized restricted 
funds were unintentionally used. Austerity measures were then needed to replenish the restricted funds.

Don’t let this happen to your church. Follow these procedures and keep accurate records to ensure 
your church properly handles restricted funds.

Notes:
1. For the full text of the ruling, see http://www.charitableplanning.com/document/667059
2.	 Excerpted	from	Richard	Hammar’s	article	titled	“Personal	Liability	of	Board	Members	-	Violation	of	Trust	Terms,”	

published at http://www.churchlawandtax.com/private/boardmembers/lesson.php?75
3. To view a working model of a designated fund policy, Lifeway.com has published a useful document at  

http://www.lifeway.com/article/pastor-church-administration-designated-contributions.
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